Neem de proef op de som
 
  • 31-08-2023-
  • door Lotte-

Beste mevrouw/meneer...? Tips: genderbewuste brieven en e-mails

 

Onze taal leeft en blijft zich ontwikkelen.

Zo staat sinds 29 augustus een nieuwe set adviesteksten op taaladvies.net. Het onderwerp: genderbewust taalgebruik in brieven en e-mails. Hierover hebben veel mensen vragen, dat merken wij ook in onze schrijftrainingen.

In brieven of e-mails gebruik je vaak woorden die verwijzen naar het gender van je geadresseerde, zoals in de adressering en aanhef. Dat kan soms lastig zijn. Bijvoorbeeld als je het gender van de geadresseerde niet weet of verkeerd inschat.

 

Adressering en aanhef

De teksten op taaladvies.net geven handvatten om o.a. je adressering en aanhef zo te formuleren dat iedereen zich gerespecteerd voelt. In de algemene tekst Taal en gender: brieven en e-mails vind je veel tips en voorbeelden die helpen om een goede aanspreekvorm te kiezen.

Is taal neutraal?

Welke aanpak je ook kiest, wees alert op de impliciete boodschap in je teksten. Want zelfs als we neutraal denken te zijn, zijn we dat vaak niet. Betrek mensen bewust, spreek ze aan zoals zij dat willen.​ Hier schreef ik al eerder over in mijn blog over inclusief schrijven, waar genderbewust schrijven een onderdeel van is.

 

Voor heel veel situaties

Op taaladvies.net zijn veel situaties uitgewerkt. Zo is er een advies over de aanhef voor een vrouw, man, non-binaire persoon of zonder genderaanduiding. Voor de adressering aan samenwonenden, koppels en gezinnen. En over titels en titulatuur.

Taal en gender

Bekijk alle tips via de overzichtspagina Taal en gender. Daar vind je ook adviezen over verwijswoorden (zoals hij/zij/die/hen) en beroeps- en functienamen. Dit staat sinds vorig jaar op taaladvies.net. Heb je nog vragen of wil je advies? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

 

Proefopdracht

Zakelijke schrijfuitdaging? Neem de proef op de som en laat Vigor & Zest je helpen.