Het oog wil ook wat

wo 04 oktober 2017 | Martine

Je hebt een ontzettend leuke, grappige, spannende, inspirerende tekst geschreven. Met een duidelijk intro, de juiste onderbouwing en een uitsmijter op het einde. Je zet het online en na een paar dagen blijkt… niemand leest het! Het verhaal kan dan wel goed in elkaar zitten, maar heb je wel gedacht aan: het oog wil ook wat?

Besteed tijdens het schrijven van een tekst niet alleen aandacht aan de inhoud, maar ook aan de vorm: hoe komt je verhaal er voor de buitenwereld uit te zien?

Dit valt op!

Denk allereerst aan een pakkende, korte kop. Die heeft stopkracht: het is ‘t eerste wat mensen lezen. De kop moet dus opvallen (wat dacht je van: MAN BIJT HOND)!

Let op: een bijschrift wordt altijd gelezen! Let op: een bijschrift wordt altijd gelezen!

Dit ook!

Plaats ook tussenkopjes in je tekst, als het even kan boven iedere alinea (vergeet dus ook je alinea’s niet – met een witregel ertussen). Tussenkopjes zijn als het ware richtingaanwijzers: mini-samenvattingen die vertellen waar het volgende stuk tekst over gaat. Bijvoorbeeld: ‘Hoe beet de man de hond?’

“En... staan er al streamers in je tekst?”

Verleid de lezer

Staan er al streamers in je tekst? Dit is een korte conclusie van het verhaal of een quote van één of twee regels, in een groter lettertype. Een goede streamer verleidt je lezer om het verhaal (verder) te lezen! Die mag dus best een beetje prikkelend zijn...

  •   Wil je extra uitleg geven? Gooi het niet allemaal in je lopende tekst, dat maakt het verhaal langer en leidt juist alleen maar af van de meest cruciale zaken.
  •   Wat je wel kunt doen? Plaats eens een opsomming. Misschien wil je wel heel graag wat meer informatie geven over verschillende soorten bijtwonden door mensen bij honden?

Een beeld zegt meer...

En tot slot: foto’s, foto’s, foto’s! Van de geïnterviewde, het kantoor, je liefste buurman, je huisdier, je tuinkabouter… Waar je verhaal ook over gaat! En als je dan toch bezig bent, zet er direct een bijschrift bij (dus: wat is er op de foto te zien?). Want een bijschrift wordt altijd gelezen!

Tussenkopjes werken als richtingaanwijzers Tussenkopjes werken als richtingaanwijzers

Hulp met blikvangers

Lange lappen tekst, zin na zin, een eindeloze reeks woorden waar geen einde aan komt. Kun jij wel wat hulp gebruiken met het visuele plaatje van de je teksten? Sein ons in voor een professionele ‘Pimp my text’: we kijken graag eens met je mee wat er anders kan.