Mini is het nieuwe maxi

wo 23 augustus 2017 | Milou

De kunst van het schrijven is absoluut het schrappen van tekst. Want een tekst met korte zinnen begrijpt iedereen. Je boodschap komt eenvoudiger over. En een korte zin heeft vaak meer overtuigingskracht.

Een goed geschreven stuk. Duidelijk, prettig leesbaar en met stopkracht. Het valt of staat met de opbouw van je zinnen. Ons advies? Houd ze het liefst zo kort mogelijk. Want het aantal woorden is al snel te veel. Daarom: lees mijn 5 tips om wollige maxi-zinnen om te toveren in een hippe mini-variant.

1. Vermijd tangconstructies

Een tangconstructie maakt een zin minder goed leesbaar. En het mooie is… je kunt ze altijd voorkomen. Kijk maar:

 • Voorbeeld
  De salesmanager, die onlangs samen met één van zijn collega’s een belangrijke opdracht had binnengesleept, besloot toch uit eigen beweging op te stappen. 
   
 • Alternatief
  De salesmanager sleepte onlangs samen met zijn collega een belangrijke opdracht binnen. Toch besloot hij uit eigen beweging op te stappen.
   
 • Voorbeeld
  Met deze pdf, die gisteren nog door de onderzoekers is geüpdatet met de meest recente cijfers, weet je zeker dat je over een actuele bron beschikt.
   
 • Alternatief
  Deze pdf is gisteren nog door de onderzoekers geüpdatet met de meest recente cijfers. Hiermee beschik je dus zeker over een actuele bron.

2. Voorkom naamwoordstijlen

Bij een naamwoordstijl formuleer je een werkwoord alsof het een zelfstandig naamwoord is. Het resultaat: een omslachtige en onnodig lange zin. Twee voorbeelden:

 • Voorbeeld
  Het optimaliseren van uw planningsafdeling en communicatie met uw chauffeurs begint met het combineren van twee wereldmarktleiders op het gebied van ERP en routenavigatie.
   
 • Alternatief
  U wilt uw planningsafdeling optimaliseren en de communicatie met uw chauffeurs verbeteren? Dit begint bij ERP en routenavigatie die perfect op elkaar aansluiten.
   
 • Voorbeeld
  Het installeren van de software zal maximaal een halfuur in beslag nemen.
   
 • Alternatief
  Wij installeren de software binnen een halfuur.

Je ziet: de zin wordt niet alleen korter, maar ook actiever.

3. Schrap voorzetselstijlen

‘Ten aanzien van’, ‘In het kader van’, ‘Met betrekking tot’. Teveel van dit soort voorzetsels in je zinnen haalt de stopkracht uit je tekst.

 • Voorbeeld
  Het leek er even op dat de fiscale mogelijkheden ten aanzien van het geven van een bedrijfsfeest onder de werkkostenregeling werden verruimd.
   
 • Alternatief
  Het leek er even op dat de fiscale mogelijkheden voor bedrijfsfeesten werden verruimd onder de werkkostenregeling.
   
 • Voorbeeld
  Bovendien kunt u de btw met betrekking tot de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst omdat u als particulier met zonnepanelen voor de btw wordt aangemerkt als ondernemer.
   
 • Alternatief
  U kunt de btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Want als particulier met zonnepanelen geldt u als ondernemer voor de btw.

4. Durf punten te plaatsen

Een zin van drie regels, vol met komma’s? Het leest prettiger als je soms gewoon eens een punt plaatst. Lees je tekst nog eens door en kijk of je zo’n lange zin tegenkomt. Is dat het geval? Probeer ‘m dan op te knippen en plaats punten.

 • Voorbeeld
  Heeft u dit bericht onterecht ontvangen, dan vragen wij u de afzender direct te informeren door het bericht te retourneren en vervolgens te verwijderen.
   
 • Alternatief
  Heeft u dit bericht onterecht ontvangen? Informeer dan svp direct de afzender. Retourneer het bericht en verwijder het vervolgens.

5. Check op overbodige woorden: maak actief

Klaar met schrijven? Lees je tekst nog eens grondig door en kijk of je nog overbodige woorden ziet. Denk aan woorden als ‘kunnen’, ‘zullen’, ‘worden’ en ‘moeten’. Probeer deze woorden weg te laten en je zin actief te maken. Dit maakt een zin gelijk korter.

 • Voorbeeld
  In deze training zal er extra aandacht worden geschonken aan actief formuleren.
   
 • Alternatief
  Actief formuleren krijgt extra aandacht in deze training.

Tot slot: wissel af

Natuurlijk hoeft niet élke zin megakort te zijn. Wissel kortere zinnen gerust af met iets langere zinnen. Zo zorg je ook voor een prettige leescadans in je teksten.

Training: effectief schrijven

Wil je meer tips voor aantrekkelijk schrijven? In onze schrijftraining praten we jou en je team in één dagdeel helemaal bij. We maken met plezier een trainingsprogramma op maat.